Wednesday, 25 January 2012

Pelik Gila! Bunga-Bunga Ni pelik kot~!


1. The Naked Coral Tree – Erythrina coralloides

Erythrina coralloides juga dikenali sebagai Coral Tree Fire, ini adalah jenis pokok berbunga dalam keluarga kekacang pea Fabaceae, boleh didapati sekitar Arizona di Amerika Syarikat hingga ke Oaxaca di Mexico. Ttumbuhan ini mempunyai kelopak merah yang keras, kelihatan seperti karang / terumbu karang, di mana biasanya tumbuh di padang pasir.


2. Enter the dragon – Darcunculus vulgarisKelihatan seperti sesuatu dari filem sains fiksyen, 'Darcunculus vulgaris', juga dikenali sebagai ArumDragon, Voodoo Lily atau Lily Snake. Pokok ini berasal dari Greece dan di bahagian selatan baratAnatolia. Baru-baru ini telah dibawa ke Amerika, dan boleh didapati di Oregon, California danTennessee. Spesies ini mempunyai hood ungu yang besar dan mengendalikan. Mempunyai bau yangsangat tidak menyenangkan bagi manusia.


3. Rafflesia


Bunga Rafflesia adalah bunga parasit yang ditemui oleh Sir Thomas Stamford Raffles pada tahun 1818 semasa ekspedisi melalui hutan hujan di sumatera, Indonesia. Sebahagian daripada loji dilihatsebagai tambahan kepada bunga anggur batang. Bunga memiliki lima kelopak bulat besar dan dapat tumbuh hingga lebih dari 100 sentimeter. Rafflesias berbau seperti daging busuk, ini adalah satu taktikuntuk menarik serangga seperti lalat atau kumbang bangkai untuk tujuan pendebungaan.


4. Strange fruit – Barringtonia asiaticaBarringtonia asiatica, juga dikenali sebagai Pokok Racun Laut datang dari Lautan Hindi. Pinggiran yang runcing menyerupai kelopak tajam yang menyerupai kelopak menyerupai sesuatu seperti lampulava. Ukuran tengah pohon yang tumbuh dari kelopak bunga menghasilkan buah yang hampir berbentuk kotak.


5. Furry but strange – Stapelia grandiflora


Jika anda membuang tumbuhan kerana mereka tidak berbulu dan menyeronokkan untuk dipandang,maka anda akan mendapati separuh daripada kriteria ini dengan Stapelia grandiflora yang berasal dari Afrika Selatan. Iajuga dikenali sebagai Bunga Carrion dan Giant Zulu, tumbuhan ini mempunyai rupa yang berbulu yang berfungsi untuk menarik serangga pendebungaan mereka.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...