Saturday, 24 December 2011

Bayi Dijumpai oleh Pemungut sampah di Machang!


MACHANG: Mayat seorang bayi lelaki, yang dibungkus dan diletakkan dalam sebuah kotak, ditemui di kawasan pelupusan sampah di Bukit Tajol, Banggol Judah di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Machang, DSP Che Malek Bedut berkata mayat bayi yang cukup sifat dan masih bertali pusat itu ditemui beberapa pekerja pemungut sampah pada pukul 1.15 petang ini.


"Mayat itu dijumpai mereka sebaik sahaja lori pengangkut sampah Majlis Daerah Machang (MDM) membuangnya bersama sampah di kawasan itu," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Beliau berkata mayat bayi itu dibawa ke Hospital Machang untuk dibedah siasat dan polis akan melancarkan gerakan mengesan mereka yang terbabit dalam pembuangan mayat bayi itu.

Seorang daripada pemungut sampah, Rosmi Shafie, 30, berkata mayat bayi itu dibungkus dengan baju-t dan kain sarung perempuan ketika ditemui.
"Kami amat terkejut sebab pada mulanya kami menyangka dalam kotak itu terdapat barang berharga tetapi rupa-rupanya mayat seorang bayi yang comel dan sempurna," katanya. -- BERNAMA

Aiskrim jatuh dari langit ?


INDIANAPOLIS, Amerika Syarikat (AS) - Polis menyatakan sejumlah 18,000 kilogram ais krim daripada sebuah treler bertaburan di negeri Indiana dengan menyebabkan dua laluan sebuah lebuh raya rentas negeri di sini terpaksa ditutup kelmarin.

Media tempatan melaporkan tumpahan tersebut berlaku sekitar pukul 4 petang (waktu AS) dan mengambil masa selama enam jam untuk dibersihkan.

Polis memberitahu, trak terbabit cuba memasuki lebuh raya berkenaan apabila ia tiba-tiba senget dan terbalik sekali gus menumpahkan berkarton-karton ais krim vanila dan beberapa perisa lain di atas jalan.

Menurut polis, pemandu trak itu mengalami cedera ringan dan dibawa ke sebuah hospital bagi menjalani pemeriksaan lanjut. - Agensi

Bertumbuk demi kasut Nike!SEATTLE, Amerika Syarikat(AS) - Kekecohan berlaku di banyak kedai di seluruh AS kelmarin ketika orang ramai berebut untuk mendapatkan kasut bola keranjang Air Jordan terbaharu keluaran Nike.

Di beberapa buah tempat di AS, polis terpaksa dipanggil untuk meleraikan pergaduhan yang hampir membawa kepada kekacauan.

Orang ramai beratur panjang sejak semalam untuk mendapatkan kasut Air Jordan retro yang merupakan versi Air Jordan paling popular pernah dikeluarkan oleh Nike.

Di pinggir bandar raya ini, polis menggunakan semburan lada untuk meleraikan 20 pelanggan yang bergaduh di pusat beli-belah di Westfield Southcenter.

Orang ramai mula berkumpul di empat kedai di pasar raya berkenaan sekitar tengah malam dengan jumlah mereka mencecah 1,000 orang menjelang pukul pukul 4 pagi (waktu AS), apabila kedai-kedai mula dibuka.

"Pada pukul 3 pagi, terdapat insiden pergaduhan dan tolak menolak antara mereka," kata seorang pegawai polis, Mike Murphy.

Bagaimanapun, tiada kecederaan serius dilaporkan dalam insiden tersebut.

Kekecohan untuk mendapatkan kasut Air Jordan yang dijual pada harga sekitar $180 (RM567.90) untuk sepasang kerap mencetuskan situasi merbahaya sebelum ini.

Beberapa orang pernah disamun malah, dibunuh kerana versi awal kasut itu yang mula dicipta oleh syarikat Nike Inc. pada tahun 1984. - Agensi

Hukuman Pancung di China Dahulu kala


Anda semua ingat Admin ade post sebelum ni psal hukuman di china pada tahun 1800++....
Kalau x ingat ni la link ye http://buletinlepak.blogspot.com/2011/12/hukuman-di-china-dahulu-kala.html
Gambar dibawah ni merupakan 'sekuel' dari post kami sebelum ini.....harap anda semua 'terhibur'
Papan Tanda yang Lawak!!Kat Bawah ni ade beberapa gamba papan tanda yang Kelakar+pelik+....(blurr)
Pape pon enjoy la ye...

Kredit to- www.lepak.my

Papan Tanda J.Raya Yang Lucu


Papan tanda yang kat bawah ni membawa mesej yang amat Bermakna untuk rakyat malaysia(serius)Gambar2 kat bawah ni plak ialah maksud 'sebenar' papan tanda yang ada terutamanya di Malaysia
hehehehe...

papantanda1 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda2 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda3 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda4 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda5 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda6 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda7 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda8 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar


papantanda9 Gambar Lucu  Maksud Papan Tanda Jalan Raya Yang Sebenar

Jenis2 Pedang Samurai

Pedang samurai di Jepun terbahagi kepada banyak jenis. Jenis setiap pedang adalah mengikut ukurannya. Setiap pedang diukur dengan ukuran "Shaku" dimana 1 Shaku bererti sekitar 30 cm. Berikut adalah jenis-jenis pedang samurai yang 'style'

1-Yari


Yari merupakan sejenis tombak. Berbeza dengan naginata, mata tombak dibuat lurus. Bentuk Lurus ini berkesan digunakan menusuk musuh yang datang dari depan. Biasanya dipakai lelaki untuk mengahadang laju pasukan musuh. Senjata ini diapakai Oleh Madarame Ikaku dalam siri manga Bleach.
2. TantoJika anda pernah melihat Film Goemon, anda pasti mengetahui pedang ini. Pedang ini dibawa oleh puteri sebagai pertahanan diri. Saiz pedang ini sekitar 25 cm, termasuk dalam kategori pisau.

Penggunaannya biasanya untuk menusuk serta-merta. Perempuan Jepun zaman dulu membawa tanto di sebalik obi (tali pinggang kimono) untuk self defence ataupun untuk spontan attack.

3. Wakizashi
 

Jika anda peminat Final Fantasy, pasti tidak asing dengan Yojinbo(gambar di atas). Pendekar pedang yang mampu membelah apa saja. Salah satu serangannya ada wakizashi. Wakizashi merupakan jenis pedang samurai dengan panjang antara 30-60 cm, para samurai biasa menggunakannya sebagai secondary weapon.

4. Kodachi

Kodachi adalah senjata kesayangan Aoshi Shinomori ahli Jupon Gatana dalam siri manga Samurai X. Kodachi lebih panjang dari wakizashi, tetapi lebih pendek daripada katana. Biasanya digunakan sebagai perisai dalam hand - to - hand combat.

Kerana tidak sepanjang katana (kurang dari 2 Shaku) maka tidak menyalahi peraturan membawa pedang di zaman Edo sehingga boleh dibawa oleh orang biasa (pada ketika itu cuma samurai yang boleh bawa pedang). Pedangnya lebih melengkung daripada wakizashi. Pedang ini cukup ringan sehingga memudahkan pengguna bergerak lincah.
5. Katana
   Kakashi - ANBU - kakashi photo
Katana merupakan pedang khas ninja. Setiap ninja mempunyai katana dipunggung mereka. Pedang ini merupakan pedang umum dengan panjang antara 70-80 cm.
Jenis single-edge dan melengkung. Selain digunakan ninja, pedang ini juga dibawa oleh kaum samurai untuk mewakili status sosialnya. Biasanya dibawa berpasangan dengan wakizashi atau tanto yang digunakan untuk close-quarter combat dimana katana digunakan untuk open-quarter combat.
Seperti yang digunakan oleh hatake kakashi(komik naruto).


6. Tsurugi

Pedang Tsurugi tidak serupa dengan jenis pedang yang lain. Pedang ini tidak melengkung tapi lurus seperti pedang korea. Tsurugi merupakan pedang jenis broadsword, lebih berat berbanding pedang yang lain. Sangat sesuai digunakan untuk mengahadapi musuh pakai perisai tebal.7.Chokuto

Sama seperti katana, hanya saja tidak melengkung tetapi lurus. Ditemui sebelum zaman Heian sebelum orang Jepun mencari teknik melengkungkan pedang (yang ternyata unik caranya).

Kerana pedangnya lurus sukar digunakan dan jarang digunakan dalam pertempuran. Setelah ditemukannya katana, chokuto masih tetap dihasilkan tetapi kebanyakan berfungsi sebagai ceremonial sword.

8. Ninja-to

Pedang para ninja, selain katana, ninjato merupakan pilihan para ninja. Ringkas dan ringan membuat pedang ini mudah untuk dimasukkan ke dalam baju. Perbezaan asas di antara katana dan ninja-to terletak pada bentuknya. Ninjato tidak melengkung seperti katana tetapi lurus.9. Nodachi & Odachi

Pedang Nodachi & Odachi adalah pedang yang panjang. Merupakan pedang terpanjang dengan panjangnya hampir 80 cm. Pedang ini tidak sesuai untuk close combat kerana ribet dengan ukurannya.

Pedang ini digunakan untuk membelah pasukan berkuda dan kudanya. Dalam siri manga Samurai deeper Kyo, ia menggunakan pedang jenis ini. Walaupun sebenarnya tidak sesuai untuk close combat. Pembuatan pedang ini termasuk dalam kategori sukar, sehingga pedang ini merupakan pedang yang rare.

10. Nagamaki

Pedang Nagamaki adalah dimana mata pedang dan pemegang adalah sama panjang. Termasuk dalam kategori belati, digunakan untuk serangan mendadak. Penggunaan pedang ini tidak seefisien Tanto. Tapi pedang ini memiliki keindahan tersendiri.

11. Naginata

Naginata merupakan tombak dengan mata pisau katana. Digunakan parajurit wanita pertarungan jarak sederhana. Pemegang dibuat dari kayu dan mata tombaknya dari katana melengkung. Sangat sesuai untuk jenis pertempuran Chaos.


Top 10 Peristiwa Yang dilupakan Dunia


Antaranya ialah................

 10. Cahokia - Amerika yang dilupakan di Rom
Cahokia Mounds State Historic Site adalah wilayah dimana bandar kuno (abad 600-1400 M) berhampiran Collinsville, Illinois.

Ia adalah tapak arkeologi terbesar berkaitan dengan budaya Mississippian, yang dikembangkan masyarakat maju di Amerika Utara tengah dan timur, dimulai lebih dari lima abad sebelum Kedatangan orang Eropah.

Ia juga adalah National Historic Landmark dan tapak yang dimasukkan dalam perlindungan negara. Selain itu, ini adalah salah satu dari hanya dua puluh Tapak Warisan Dunia di wilayah Amerika Syarikat. Ini adalah Pembinaan tanah prasejarah terbesar di Amerika utara Mexico. Hal ini juga rumah bagi Struktur kayu yang Appear identik dengan fungsi Stonehenge.


Pada titik tinggi perkembangannya, Cahokia adalah bandar yang terbesar di utara pusat bandar Meso-Amerika besar di Mexico.

Walaupun itu menjadi kediaman untuk hanya daripada 1,000 orang sebelum tahun 1050, penduduknya tumbuh meledak selepas tarikh tersebut. Kajian arkeologi menganggarkan kira-kira penduduk bandar di antara 8.000 dan 40.000 pada puncaknya, dengan lebih banyak orang yang tinggal di desa-desa pertanian terpencil yang menyediakan pusat bandar utama.Pada 1250, penduduknya lebih besar dari London, Inggeris.

Jika anggaran populasi tertinggi benar, Cahokia lebih besar berbanding bandar-bandar seterusnya di Amerika Syarikat, hingga sekitar tahun 1800, ketika penduduk Philadelphia tumbuh melampaui 40.000.


9. Kapal Sultana - Bencana yang dilupakan
Kapal wap Sultana adalah paddlewheeler Sungai Mississippi, musnah dalam sebuah letupan pada tarikh 27 April 1865. Hal ini mengakibatkan bencana maritim terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat. Dianggarkan kira-kira 1.800 dari 2.400 penumpang terkorban ketika salah satu daripada empat kapal boiler meletup, dan Sultana tenggelam tidak jauh dari Memphis, Tennessee.

Punca bencana ini sebahagian besar dilupakan oleh sejarah adalah kerana berlaku akan selepas pembunuhan Presiden Abraham Lincoln, dan selama seminggu Perang Saudara.

Sebahagian besar penumpang baru adalah tentera Union, terutama dari Ohio yang baru sahaja dibebaskan dari kem penjara Gabungan seperti Cahawba dan Andersonville.

Kerajaan AS telah menggunakan Sultana untuk mengangkut bekas banduan perang pulang ke rumah masing-masing. Menyebabkan letupan dandang bocor dan lapuk dan tidak dibaiki.
Dandang (atau "boiler") meledak jam Kapal melaju 7 sampai 9 juta ke utara Memphis pukul 2,00 pagi di sebuah Mike Dahsyat yang menghantar beberapa penumpang di dek ke dalam udara dan menghancurkan sebagian Kapal.

Batu Bara panas menyebar oleh Mike segera mengubah superstruktur tersisa menjadi neraka, sorotan yang dapat dilihat di Memphis.


8. Ziryab - Hamba yang merubah MasyarakatZiryab (789-857 Masihi) adalah polymath Parsi: penyair, pemuzik, penyanyi, kecantikan, pereka fesyen, selebriti, trend, strategi, ahli astronomi, ahli botani, geografi dan bekas hamba.

Kebanyakan orang tidak pernah mendengar tentang Ziryab, namun sekurang-kurangnya dua inovasinya tetap digunakan sampai hari ini: ia memperkenalkan gagasan tentang hidangan tiga (sup, hidangan utama, puding) dan ia memperkenalkan penggunaan kristal untuk gelas minum (sebelumnya logam merupakan bahan utama).

Dia memperkenalkan asparagus dan sayur-sayuran lain ke dalam masyarakat, dan membuat perubahan yang signifikan dan penambahan pada dunia muzik. Dia mempunyai ramai anak, yang semuanya menjadi pemuzik, dan menyebar warisannya seluruh Eropah. Dia mungkin boleh dianggap sebagai Bach kuno.
Senarai perubahan sosial Ziryab dibuat sangat besar - ia mempopularkan rambut pendek dan pencukur untuk lelaki, dan memakai pakaian yang berbeza mengikut musim.

Dia mencipta ubat gigi yang menpunyai rasa yang enak yang membantu kebersihan peribadi (dan umur panjang) di kawasan tersebut, dan juga mencari sebuah deodoran ketiak. Dia juga mempromosikan mandi dua kali sehari.


7. Peshtigo - Kebakaran di Hutan
Kebanyakan orang membaca ini akan terbiasa dengan Great Chicago Fire yang mengorbankan beratus-ratus dan menghancurkan 4 batu persegi dari Chicago, Illinois.

Namun, kebanyakan orang tidak tahu bahawa pada hari yang sama api yang jauh lebih buruk berlaku, di Peshtigo, Wisconsin.8 Oktober 1871, Kebakaran di Peshtigo, Wisconsin, adalah kebakaran yang menyebabkan kematian yang banyak oleh api dalam sejarah Amerika Syarikat.

Pada hari yang sama dengan Peshtigo dan kebakaran Chicago, bandar Belanda dan Manistee, Michigan, di Tasik Michigan, juga dibakar, dan nasib yang sama menimpa Port Huron di hujung selatan Tasik Huron.

Pada saat itu berakhir, 1.875 batu persegi hutan telah digunakan dan dua belas komuniti masyarakat hancur. Antara 1.200 dan 2.500 orang dianggarkan telah kehilangan kehidupan mereka.

Api itu begitu kuat itu melonjak beberapa batu di atas perairan Green Bay, dan bahagian-bahagian yang terbakar dari pintu Semenanjung, dan melompat ke Sungai Peshtigo sendiri untuk membakar di kedua-dua belah bandar.

Saksi melaporkan bahawa badai yang dihasilkan angin puting beliung yang melemparkan kereta rel dan rumah ke udara.

Banyak yang selamat dari badai yang melarikan diri dari api dengan membenamkan diri dalam Peshtigo Sungai, telaga, atau kubangan lain. namun Beberapa tenggelam sementara yang lain menyerah kerana hipotermia di sungai sejuk.


6. Gil Eanes - Passing Point of No Return
Nama Gil Eannes hampir mengingatkan kita pada pekakas rumah, dan juga dari tempat yang berkaitan dengan pengembara Portugis, Cape Bojador. Eannes juga tidak benar-benar mencari tanjung ini: tempat itu telah diketahui selama bertahun-tahun.

Untuk pengembara masa Eannes 's, Bojador mewakili sebuah penghalang unbreachable, titik yang tidak kembali, dan itu adalah pencapaian pahlawan ini enggan untuk lulus bahawa batas tak terlihat, tahun 1434.

Dengan demikian, dia membuka kawasan baru, tidak hanya di darat tetapi di dalam fikiran, dan dengan demikian mungkin zaman keemasan eksplorasi Portugis, dengan segala kemuliaan dan kengerian.

Pada saat itu kebijaksanaan konvensional menyatakan bahawa Matahari yang panas di khatulistiwa. Jadi, bahkan jika sebuah kapal boleh melalui Cape Bojador, Matahari khatulistiwa akhirnya akan membakarnya menjadi serbuk.

Selanjutnya, kapal entah bagaimana berjaya melepasi semua bahaya lain, awak akan yang kerana bertemu monster yang tak terkatakan di kawasan sub-khatulistiwa yang dikenali sebagai Antipodes.

Dengan memiliki keberanian untuk mempertaruhkan nyawanya (akibatnya membuka dunia baru,) Eanes secara menjadi pelopor pada pelayaran bangsa-bangsa Eropah untuk masa - masa selanjutnya. Dia, juga akan disalahkan kerana akan menjadi pelopor perkembangan masa - masa perhambaan di Eropah5. Joseph Warren - Bapa Revolusi
Joseph Warren (1741-1775 M) dianggap oleh ramai orang pada masanya sebagai arkitek sebenarnya dari Revolusi Amerika.

Dia adalah tokoh utama dalam salah satu pihak yang paling terkenal dalam sejarah Boston Tea Party.

Beliau menulis satu set ketetapan yang berfungsi sebagai Blueprint bagi kerajaan autonomi Amerika yang pertama. Ia menyampaikan pidato yang mencetuskan pertempuran pertama Perang Revolusi. Ia mengutus Paul Revere keluar di salah satu wahana sejarah yang paling terkenal.

Dia adalah pemimpin Patriot, sebelum Perisytiharan Kemerdekaan, untuk mempertaruhkan nyawanya melawan Inggeris pada Battlefield (Sandler 55). Dan, sungguh, ia telah banyak hilang dari sejarah. Ia dikelilingi oleh nama-nama yang sangat terkenal dari sejarah Kemerdekaan Amerika, namun namanya sendiri hampir tidak pernah kita dengar hari ini.

Menariknya, saudaranya juga mengasaskan Harvard Medical School, dan empat belas Nagara bahagian di Amerika Syarikat mempunyai nama County Warren.


4. George de La Tour - The Forgotten Masterpiece
Georges de La Tour (13 Mac 1593, Vic-sur-Seille, Moselle - 30 Januari 1652, Luneville) adalah seorang pelukis, yang menghabiskan sebahagian besar hidupnya bekerja di Kadipaten Lorraine, (yang diserap ke Perancis antara 1641 dan 1648,) sepanjang hidupnya.

Beliau melukis adegan kebanyakannya berkaitan dengan agama diterangi oleh cahaya lilin. Selepas berabad lamanya kekaburan lahir selepas kematiannya, pada abad ke-20, beliau menjadi salah satu yang paling sangat dihormati oleh artis-artis Perancis Baroque abad ke-17.

Beliau dikenali sebagai Pelukis untuk Raja (Perancis), dan dianggap sebagai salah satu seniman terbesar. Sangat sedikit sekali di antara karya-karya beliau yang selamat dan sebab-sebab yang tidak diketahui, namun hasil usaha Hermann Voss, seorang sarjana Jerman, pada tahun 1915 karyanya ditemui kembali.

3 . Latihan 'Harimau' - D-Day Penaklukan Normandy.'Latihan harimau', atau 'Operasi Harimau', adalah nama kod untuk sebuah latihan skala penuh pada tahun 1944 untuk D-Day pencerobohan Normandy.

Semasa latihan, satu konvoi Sekutu diserang, mengakibatkan kematian 749 tentera Amerika. Kurangnya pengetahuan yang luas dari latihan ini adalah disengajakan (tidak seperti kebanyakan orang lain di dalam senarai ini).

Untuk menyembunyikan rasa malu yang besar dari kegagalan rasmi latihan perang ini, semua yang terlibat disumpah untuk tidak membocorkan rahsia ini sebelum pencerobohan yang sebenarnya.

Sepuluh pengawai hilang yang terlibat dalam latihan itu Bigot- Level clearance untuk D-Day, yang bererti bahawa mereka tahu rancangan pencerobohan dan boleh dikompromikan pencerobohan sekiranya mereka telah ditangkap hidup-hidup.

Sepuluh pegawai yang mengetahui pencerobohan ini hilang, dan rencana pencerobohan sesungguhnya hampir dibatalkan sampai tubuh ke sepuluh pegawai latihan ditemui.

Dengan sedikit sokongan atau tidak, dari angkatan bersenjata Amerika atau Inggeris, untuk apa-apa usaha untuk memulihkan tetap mendedikasikan peringatan untuk peristiwa itu, penduduk awam wilayah Devon dan small ken melakukan acara untuk memperingati peristiwa tersebut, setelah mengasaskan bukti-bukti selepas terdampar di pantai beachcombing pada awal tahun 1970.
2. Kereta Bawah Tanah Pertama Amerika
Pada tahun 1904, sistem kereta bawah tanah moden New York dibuka secara rasmi dan merubah bandar buat selama-lamanya. Tetapi apa yang kebanyakan orang tidak tahu bahawa ia bukan kereta bawah tanah pertama.

Kerana kesesakan yang mengerikan di Broadway, Alfred Ely Beach (pemilik muda dari majalah Scientific muda Amerika) disebut yang mempunyai idea - untuk membina kereta api bawah tanah, yang menggunakan kipas raksasa untuk menggalakkan dan menyedut railcar mundur dan maju melalui terowong.

Kerana rasuah pesuruhjaya pekerjaan umum, William Tweed, Beach perlu mendapatkan kelulusan untuk membina terowong itu dengan berpura-pura itu menjadi sebuah sistem penghantaran surat. Tweed (pendapatan yang sebahagian besar berasal dari pengangkutan bandar) tidak memveto permintaan.

Beach dan sekelompok kecil orang mula menggali terowong di bawah Broadway dalam gelap malam. Seluruh syarikat dirahsiakan, sebagai kotoran tersembunyi di ruangan bawah tanah sebuah bangunan dibeli Beach untuk tujuan itu.Pekerjaan berjalan dengan baik, tapi sesaat sebelum mereka boleh menyelesaikan baris pertama mereka mendapat angin dan disokong awam.

Pasukan Beach bekerja tambahan keras untuk menyelesaikan kereta api bawah tanah, dan dengan gaya yang mewah mereka membuka untuk umum kereta api bawah tanah pada tarikh 1 Mac 1870. Dia memungut dua puluh lima sen setiap penumpang untuk perjalanan dari Warren Street ke Murray Street. Ini adalah kejayaan besar - membawa lebih dari 400.000 penumpang pada tahun pertama beroperasi.

Malangnya Tweed sangat marah dan meneruskan sambungan masa depan kereta api bawah tanah. Tweed akhirnya dipenjara kerana rasuah, dan kebenaran diberikan untuk Beach untuk meneruskan kerja memperluaskan kereta api bawah tanah, tapi sayangnya pelabur peribadi cepat menghilang, kerana awal daripada krisis ekonomi.

Kereta bawah tanah yang belum selesai dan kekal tersembunyi di bawah bandar dimeteraikan (lengkap dengan kereta mewah dan jentera) sehingga ia telah digolongkan ke dalam Hall Station Kota.

Kereta api bawah tanah itu tidak dapat diselesaikan dan tetap tersembunyi di bawah bandar benar-benar tertutup (lengkap dengan kereta mewah dan mesin), sehingga dia dimasukkan ke City Hall Station sekarang. Ini adalah laluan kereta api bawah tanah di Google Maps.1. House of Wisdom - Hilang dalam waktu
Rumah Kebijaksanaan adalah perpustakaan dan lembaga terjemahan di era-Abbassid, Baghdad, Iraq. Itu adalah institusi utama dalam Gerakan penterjemahan, dan dianggap telah menjadi pusat intelektual utama dari Zaman Keemasan Islam.

Rumah ini merupakan pusat yang gemilang untuk kajian Kemanusian dan bagi ilmu pengetahuan Islam, termasuk matematik Islam, astronomi Islam, perubatan Islam, alkimia Islam dan kimia, zoologi dan geografi Islam.

Membentangkan naskah Parsi, India dan Yunani termasuk Pythagoras, Plato, Aristotle, Hippocrates, Euclid, Plotinus, Galen, Sushruta, charaka, Aryabhata dan-Brahmagupta para ulama mengumpul kumpulan pengetahuan yang terbesar di dunia, dan dibina melalui penemuan mereka.

Seiring dengan semua perpustakaan lain di Baghdad, Rumah Kebijaksanaan dihancurkan selama pencerobohan Mongol di Baghdad, pada tahun 1258. Dikatakan bahawa perairan Sungai Tigris menjadi hitam selama enam bulan kerana dakwat dari sejumlah besar buku yang dilemparkan ke dalam sungai.

Jumlah pengetahuan yang hilang pada ketika itu tidak dapat digambarkan. Lebih mengejutkan kerana kebanyakan orang akan tahu pasal kemusnahan perpustakaan Alexandria, tapi tidak ramai yang tahu tentang hilangnya Rumah Ilmu Pengetahuan Terbesar di baghdad untuk era itu.

Sumber-http://pingje.com/go/795/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...