Saturday, 10 December 2011

Kemalangan Termahal dunia


PADA Ahad lepas berlaku satu kemalangan yang dikhabarkan sebagai kemalangan termahal di dunia.

Ini kerana ia melibatkan 14 buah kenderaan dan lapan darinya adalah terdiri daripada kereta Ferrari, sebuah Lamborghini, dua buah Mercedes keluaran terbaru, sebuah kereta Nissan GTR dan Toyota Prius hibrid.

Kejadian berlaku di wilayah Shimonoseki, di tenggara Jepun. Berdasarkan harga semua kenderaan mewah yang terlibat dianggarkan ia berjumlah 300 juta Yen (RM12.07 juta).

Menurut pihak berkuasa, kenderaan mewah yang terlibat sedang dipandu laju melebihi 160 kilometer sejam, dua kali ganda had laju yang dibenarkan di lebuh raya Chugoku.

“Keadaan ketika itu yang

dilaporkan hujan gerimis telah mengakibatkan permukaan jalan agak licin tetapi kenderaan

mewah tersebut yang sedang

berkonvoi tidak mengendahkan keadaan tersebut dan saling memecut antara satu sama lain,” kata seorang saksi yang berjaya mengelak daripada terlibat dalam kemalangan itu.

hilang kawalan

Akibatnya seorang pemandu Ferrari telah hilang kawalan dan memasuki lorong sebelah sebelum berpusing-pusing dan merempuh pembahagi jalan.

Kesemua pemandu ini

merupakan ahli sebuah kelab pengumpul kenderaan mewah tetapi malangnya pemilik kereta Honda Prius Hibrid itu berada di tempat yang salah pada waktu tidak sesuai.

Sepuluh orang lelaki dan seorang perempuan telah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan namun tiada di antara mereka yang cedera serius.

Kesemua ahli kelab ini dalam perjalanan dari bandar Kyushu ke Hiroshima sambil memandu laju dan akhirnya terlibat dalam kemalangan yang dilaporkan polis sebagai ‘satu perkumpulan anggota yang huru-hara’.

Bagaimana empat anggota kelab kereta mewah itu berjaya mengelak dari kemalangan ini. Mereka dapat mengelak rempuhan serta merempuh kereta yang terlibat walaupun ketika itu sedang memandu laju.

Bagaimanapun pemandu kereta yang hilang kawalan dan menjadi punca kemalangan dikenalpasti sebagai seorang ahli perniagaan dari Fukuoka berusia 60 tahun. Lelaki ini jika didapati bersalah mungkin dipenjarakan selama tiga bulan dan denda.

Berikut dinyatakan antara kemalangan melibatkan kereta paling mahal yang pernah berlaku sebelum ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...